Mož je alkoholik

Odgovor ženi na vprašanje

Kot izhaja iz vaših navedb, ste moža – alkoholika in življenje z njim vsa ta leta prenašali, zdaj pa takšnega življenja in odnosov z njim enostavno nočete več. Morda ste vselej potihoma upali, da se bo mož spremenil, a se to ni zgodilo. Morda ste si v času zakona ustvarili številne olajševalne »razloge«, ki so vas ohranjali v zakonu z možem, čeprav ste morda čutili drugače, vendar si niste dovolj zaupali, da bi občutkom sledili. Morda vam je bilo takšno življenje poznano in zato sprejemljivo. Moževa zasvojenost je nedvomno odraz njegovih zamolčanih stisk in težav, ki ga bremenijo. Vse te in še kakšne neizgovorjene teme iz preteklosti ter prikrite zamere med vama, ki so se z leti nakopičile, so privedle do obupa, nesmisla in odtujenosti drug od drugega, kot da že dolgo živita vsak svoje življenje v zakonu.

V zakon sta prispevala vsak svoj delež sebe in truda, kar pomeni, da bosta morala tudi sprejeti vsak svoj delež odgovornosti za trenutno zakonsko situacijo. Soočiti se bosta morala ravno s tistimi stiskami in zamerami, pred katerimi nevede bežita (mož v zasvojenost, vi v osamo, potovanja). Drug drugemu bosta morala prisluhniti in povedati, kako se počutita v zakonu in kaj želita. Brez pogovorov ne bo šlo (lahko se udeležita tudi

strokovnih srečanj). Težave bo zagotovo lažje rešiti, če se bosta za to odločila oba. Težave pa lahko razrešujete tudi z delom samo na sebi in okrepite svoje šibke točke (v kolikor mož ni pripravljen soočiti se s svojo zasvojenostjo). Hkrati boste morali razmisliti, kakšno življenje si želite v bodoče, kako si predstavljate zakon, katerim vrednotam želite slediti, kako boste to uresničevali idr. Za dosego želenih ciljev in sprememb v življenju so vedno najprej potrebne globlje, premišljene odločitve, ki se jih v sebi dobro začuti in sprejme, ter nato na njih vztraja in gradi. Potrebno se bo soočiti in sprejeti vrsto odločitev, ki bodo vplivale na vajino nadaljnje življenje, saj se sicer nikdar ne bo nič spremenilo, le nezadovoljstvo se bo še povečalo. Zaslužita si vse najlepše, želim vama obilo volje in poguma za naprej.